Καρμπονάρα συνταγή νόστιμη σαν μέλι χωρίς μέλι carbonara

(*)
Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό και να μην μοιραστώ μια συνταγή ενός αγαπημένου πιάτου καρμπονάρα. Δεν είναι λίγα λοιπόν αυτά που μοιράζομαι ύστερα από σκέψη ή χωρίς σκέψη.. Πολλά θα τα βρείτε ενσωματωμένα σε απλά ποιήματα ή "πατημένα" σε ένα από τα ποιητικά μου μονοπάτια που καθόλου ποιητικά είναι.. ψάξε βρες ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζω..


Κατά καιρούς χώνω και καμιά συνταγή μαγειρικής που μόνο αν λύνεις γρίφους μπορείς να την εκτελέσεις. Τις βάζω στο blogspot όπου περιγράφω εκεί που πήγα τι είδα τι μου άρεσε κλπ. Βλέπε το roumeliotis.blogspot.com που είναι το πρώτο blogspot που δημιούργησα το 2006 σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής μας όταν η γυναίκα μου εμφάνισε το πρώτο της καρκίνο που την έφτασε μέχρι 13/7/2022. Μεθαύριο 4/10/2025 θα γιόρταζε τα γενέθλια της! Ίσως και είναι μια ευκαιρία οικογενειακής μνήμης καθώς και στα τρία παιδιά μας Σπύρο Ιάσονα και Χρήστο η μαγειρική της ήταν αξεπέραστη.

Επανέρχομαι στο σήμερα και στην καρμπονάρα που μετά από την παρασκευή της κάλεσα τους διαμοιρασθέντες τη γεύση να ανακαλύψουν το μυστικό της δηλαδή γιατί τόσο νόστιμη. Άκουσα ακόμη και αλεύρι ότι έβαλα και γέλασα πολύ πολύ! Τη σημειώνω εδώ στο πολιτικό μου νέο blogspot.com μου που λέγεται: https://roomeliotiskidi.blogspot.com/?m=1

Ακούστε λοιπόν η διαβάστε καλλίτερα και εκτελέστε:

Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια 6 νούμερο ή άλλη πάστα 
  • 120 ml λάδι παρθένο 
  • 50 γρ. Βιτάμ
  • 3 κολοκυθάκια καθαρισμένα όπως οι πατάτες και τριμμένα στο τρίφτη χοντρά.
  • 3 μέτρια όχι μικρά κρεμμύδια το ίδιο τριμμένα σε ένα άλλο πιάτο. Και πράσσο καλή ιδέα.
  • 2 σκελίδες σκόρδο και αυτό κομμένο σε μικρά κομματάκια.
  • 150 καλό γραμμάρια bacon κομμένο κάθετα στο πάχος ενός δακτύλου χεριού.
  • 150 ml λευκό κρασί Μοσχοφίλερο αν είναι δυνατόν
  • 1 πακέτο μακαρόνια 6 νούμερο 
  • 250 ml κρέμα γάλακτος ελαφριά light.
  • 1 κουταλάκι γλυκού χοντρό αλάτι.
  • 4 πιπεριά από τυποποιημένο μύλο 15 στριψιές.
  • 2 κουταλάκια γλυκού κανονική μουστάρδα.
  • 2 κρόκους αυγού.
  • 1/2 κνορ κότας ζελέ φρέσκο  (όχι απαραίτητο και μπορεί να αντικατασταθεί με δικό σας ζελέ από βραδινό κοκάλων)
  • 1 ποτήρι γάλα ελαφρύ βρασμένο έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.
  • Βρασμένο νερό αν χρειαστεί.
  • Όλα καλά λοιπόν έτοιμα προς σύνθεση.
  • 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη χοντρά.
  • Λίγα κλωνάρια μαϊντανό για ντεκόρ 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το βούτυρο να λιώσουν. Ρίχνουμε τα τριμμένα υλικά κρεμμύδια κολοκυθάκια σκόρδο μέχρι να ασπρίσουν. Να σβήνουμε με το μισό κρασί και αν χρειαστεί και νερό τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 20-30 λεπτά να πιουν το ζουμί τους. Προσέχουμε να μην κολλήσουν ρίχνουμε λίγο καυτό νερό.

Παράλληλα περνάνε από λίγο λάδι το κομμένο μπέικον σε ένα τηγάνι το σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και φέρνουμε στα ίσια του αποδεκτό από το μάτι δηλαδή. 

Εν τω μεταξύ το μίγμα των κρεμμυδιών και των κολοκυθιών είναι έτοιμο ωραίο μυρωδάτο με αλάτι και τα 4 πιπέρια με μουστάρδα και το κνορ.

Στο μίγμα που είναι βρώσιμο αποδεκτό πλέον ρίχνουμε το τσιγαρισμένο μπέικον και το ανακατεύουμε.

Τέλος ρίχνουμε το βρασμένο γάλα και τους δύο κρόκους αυγών και βλέπουμε το μίγμα να παίρνει ένα ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ώστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

Η καρμπονάρα είναι έτοιμη ούτε καν τυρί θέλει από πάνω. Μόνο ντεκόρ λίγο κομμένο μαϊντανό.

Ο γρίφος λύθηκε λοιπόν και καλή όρεξη με μια μπυρίτσα και φρέσκο ψωμάκι.

Βράδυ το υπόλοιπο και καλή νύχτα. Θερμίδες κλπ δεν είναι δικιά μου δουλειά. Ωστόσο στο χέρι σας είναι να παίξετε με τα υλικά και να το ελαφρώσετε από λιπαρά. Εκείνο που δεν θα μπορέσετε να του αφαιρέσετε είναι η νοστιμιά που ο συνδετημών ακόμα και ο πιο gourmet δεν θα μπορεί να εντοπίσει εύκολα είναι το υλικό που της προσδίδει γλυκιά γεύση!

Και τι είναι τελικά; Το ΚΟΛΟΚΎΘΙ! και φυσικά αγάπη για τη μαγειρική πάθος και φαντασία! Βέβαια και κάποια tips από τη μακρόχρονη παρουσία μου στα ξενοδοχεία και τη συνεργασία μου με καλούς γευστικούς μαγείρους των οποίων τις ιδιαίτερες γεύσεις θυμάμαι ακόμη!

(*) Δυστυχώς με προλάβαμε τα παιδιά ο Χρήστος και Παναγιώτης και μου πήραν τη Μόστρα και έβγαλα μόλις μία φωτογραφία με ο,τι που έμεινε! 

Ευχαριστώ που με ακούσατε μαγειρικά!

Εν τω μεταξύ πέρασε και η μέση μου κατά το ένα μέρος των 2 προβλημάτων που έχω και που με κράτησε 1 βδομάδα στο κρεβάτι και μέσα στο σπίτι..

Comments